Als je merkt dat je je financiën niet op orde hebt, is het vaak al te laat om nog bij te sturen. Het gevolg kan zijn dat je bewindvoering moet aanvragen om je financiën weer op orde en je leven weer terug te krijgen. Maar wat moet je eigenlijk doen om niet zover te laten komen?

Met de opkomst van heel wat financiële advies sites in de afgelopen jaren is het bespreken van geld een minder sociaal taboe geworden. Gelukkig maar. Wat de reden ook is van je slechte financiële beleid, niets doen is nu juist wat je niét moet doen. Dit kan ertoe leiden dat je van salaris tot salaris leeft. Met steeds grotere schulden tot gevolg. Dus als je erin slaagt om enige vooruitgang te boeken in de juiste richting, ben je al heel goed bezig. Het is geen makkelijke taak, maar gelukkig ook geen onmogelijke taak, zeker als je besluit professionele hulp te vragen.

Als je worstelt met het op orde brengen van je financiën, kan dit blog je wellicht al iets meer in de goede richting helpen. Als je schulden onverhoopt al te hoog zijn opgelopen, is het zaak toch actie te ondernemen. Actie in de vorm van het aanvragen van bewindvoering. Niet leuk, maar wel noodzakelijk om nóg erger te voorkomen. Met de hulp van deze professionals, zal ook jij weer kunnen genieten van het leven, zonder schulden. Maar wat zijn de belangrijkste taken om te voorkomen dat het heel erg wordt?

1. Ontdoe je van je schulden

Voordat je iets doet (sparen of investeren), als je studieleningen, een hypotheek of creditcardrekeningen hebt, is het belangrijk dat je eerst begint met het afbetalen van je schuld. Waarom? Omdat je ook hoge rentekosten moet betalen. Schuldenvrij worden kan ontmoedigend aanvoelen, maar er is helaas geen andere manier. Of je moet al hopen op een flinke erfenis of winnen in een loterij.

2. Start met sparen

Mensen leven meestal van salaris naar salaris en zetten geen geld opzij voor noodgevallen. Veel mensen hebben niet genoeg geld om een onverwachte uitgave van € 500 te kunnen betalen. Het leven gebeurt en je kunt nooit voorspellen welke uitgaven buiten je budget vallen. Door altijd wat geld opzij te zetten, creëer je een vangnet. Waardoor je in geval van nood geen schulden hoeft te maken.