Als je ziek wordt of betrokken raakt bij een ongeval, kun je mogelijk langere tijd niet werken. Er komt dan geen geld binnen, waardoor je in de problemen kunt komen. Dit voorkom je door een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af te sluiten. Je hebt dan maandelijks recht op een uitkering als je arbeidsongeschikt bent. Net als iedere andere verzekering kost ook een AOV geld. Maar hoeveel betaal je per maand? In deze tekst geven wij je wat meer inzicht in de premie van een arbeidsongeschiktheidsverzekering.
 

Factoren die van invloed zijn op de prijs

Wie niet beter weet, denkt misschien dat een arbeidsongeschiktheidsverzekering er voor iedere ondernemer hetzelfde uitziet. Dit is alleen niet het geval, want deze verzekering wordt op maat gemaakt. Vandaar dat iedereen een andere premie betaalt. Omdat wij je graag wat meer inzicht geven in de prijs, staan hier de factoren die de kosten AOV verzekering beïnvloeden op een rijtje.   

– Beroep
Om de premie van een arbeidsongeschiktheidsverzekering te bepalen, kijkt een verzekeraar allereerst naar het beroep dat je beoefent. Binnen de ene branche zijn de risico’s immers groter dan binnen de andere.

– Leeftijd
Naast het beroep houdt een verzekeraar ook rekening met je leeftijd. Op zich niet gek, want iemand op leeftijd heeft een grotere kans om arbeidsongeschikt te raken dan een jonger persoon.

– Verzekerd bedrag
Bij het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering kies je zelf het bedrag dat je wilt verzekeren. Veel verzekeraars werken met een onder en bovengrens. Bovendien mag je vaak maar een maximaal percentage van je inkomen verzekeren.

– Eindleeftijd
De eindleeftijd speelt ook een rol in de premie van een AOV. Zodra je de gekozen leeftijd bereikt hebt, stopt de verzekering.

– Eigenrisicotermijn
In de eerste periode dat je arbeidsongeschikt bent, ontvang je meestal nog geen uitkering. Dit wordt ook wel de eigenrisicotermijn genoemd. Hoe korter deze periode, des te hoger de premie uitvalt.

– Uitkeringsdrempel
Een verzekeraar keert pas geld uit als je de uitkeringsdrempel bereikt hebt. De minimale drempel is 25 procent, maar je kunt deze ook verhogen. De premie valt in dat geval lager uit.

– Tarief
Als je voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering Univé kiest, speelt de gekozen tariefvorm ook mee in de premie. Deze verzekeraar maakt onderscheid tussen combinatietarief en standaardtarief.

 

Bereken je premie online

Zoals je hierboven kon zien, zijn er flink wat factoren die de premie van een AOV beïnvloeden. Als je benieuwd bent wat je per maand kwijt bent aan deze verzekering, richt jij je tot de website van een verzekeraar. Hier vind je namelijk een handige tool om de arbeidsongeschiktheidsverzekering premie te berekenen. Je weet zo snel hoeveel een AOV je per maand kost.

Sluit online een AOV af

Staat de premie van een arbeidsongeschiktheidsverzekering je aan? Zet het aanvraagproces dan voort. Nadat je alle stappen doorlopen hebt, buigt een verzekeraar zich hierover. Vul vervolgens de gezondheidsverklaring in die je toegestuurd krijgt. Op basis van deze verklaring en de ingevulde gegevens keurt een verzekeraar je aanvraag goed of af.