Een nieuw huis kopen is altijd spannend, maar zeker als het de eerste keer is! Op de huidige woningmarkt is het moeilijk om als starter een woning te vinden. Toch is het niet onmogelijk, we hebben voor jou onderzocht hoe je het beste aan de slag kan gaan.

Huren of kopen in Apeldoorn?

De eerste stap is om een keuze te maken tussen kopen of huren. Deze keuze is voornamelijk afhankelijk van het inkomen. Een stabiel inkomen betekent meer zekerheid, waardoor je beter voor een koophuis kunt kiezen. Als je geen zekerheid hebt qua financiële situatie, of liever nergens aan vast wil zitten, kan je beter een huis kopen in Apeldoorn. Onthoud hierbij wel dat je bij een huurhuis niks spaart, en ook  geen grote veranderingen aan het huis mag maken. Het voordeel van een huurhuis is dat het onderhoud van de woning niet door de huurder gedaan hoeft te worden.

De keuze voor een makelaar

Je kunt er voor kiezen om een huis te kopen zonder makelaar. Toch biedt een makelaar wel veel voordelen, en is het vooral voor starters verstandig om een professional in te schakelen. De aankoopmakelaar helpt bij het zoeken naar een juiste woning, begeleid bij bezichtigingen, adviseert over prijzen en bouwkundige aspecten, helpt bij onderhandelingen, controleert de koopovereenkomst en juridische aspecten. De aankoopmakelaar heeft een netwerk opgebouwd, en kan soms huizen laten zien die nog niet op de markt zijn. Daarnaast is de makelaar vaak lokaal werkzaam, en kent deze de beste plekken voor een geschikte woning.

Welke kosten maak je bij het kopen van een huis?

De kosten die je maakt bij de aankoop van een huis, worden ‘kosten koper’ genoemd. Hieronder vallen de kosten voor de makelaar, notaris, overdracht en advies. De kosten worden ongeveer geschat op zes procent van de woningwaarde. Er is ook vaak nog een taxatierapport nodig om voor de hypotheek verstrekker vast te stellen wat de koopwoning waard is.

Woning gevonden

Zodra je weet dat je de juiste woning hebt gevonden, kan je een bod doen op het huis. Als je een aankoopmakelaar hebt ingeschakeld, weet deze precies of je juist hoog of laag moet gaan inzetten. De makelaar is bekend met de markt, en weet voor wat voor bedragen vergelijkbare woningen verkocht worden. Een aankoopmakelaar is tevens goed in het onderhandelen, en zal voor de klant het beste resultaat proberen te halen. Als het bod geaccepteerd is moet er nog een overkomst worden opgesteld met de opleverdatum, voorwaarden en roerende zaken. Gelukkig is er ook altijd nog een bedenktijd, zodat je niet onder druk komt te staan.

Voor een starter kan het hele proces nogal spannend en onzeker zijn. Om er zeker van te zijn dat je de juiste woning, vindt kan je het beste een aankoopmakelaar inschakelen. De aankoopmakelaar ondersteunt je bij elke stap, en is goed op de hoogte van de spanning die je ervaart. Veel plezier met het zoeken van je nieuwe woning!